Turnhout-Antwerpen

   Het Provinciebrevet van de Belgische Bond voor Rijwieltoerisme (BBR) doet me deze keer in de Provincie Antwerpen fietsen. Startplaats is Turnhout. Vanuit Oostende eerst naar Brussel Zuid. Daar overstappen en via Mechelen naar Turnhout. Vlotjes te bereiken, want goed 2,5 uur later ben ik op mijn bestemming. 
Ik ben aan koffie toe, en het gezellige buffet is de uitgelezen plaats daarvoor.

          Na de koffieklets kan het fietsfeest beginnen. Zo goed en zo kwaad als mogelijk volg ik de spoorweg en ja, in een wip ben ik bij het kanaal Schoten-Dessel. Dit oversteken en via het Bels Lijntje naar Baarle Hertog. Het Bels Lijntje is de voormalige spoorweg naar Tilburg. Het ligt er prima bij. De koersfietsbandjes zijn maar wat in hun sas op dit vlakke asfalt! Wel opletten want je moet een paar drukke wegen oversteken. Het is niet alleen leuk voor de bandjes, mijn zintuigen hebben het ook naar hun zin. Je rijdt door een tunnel van groen en zo vroeg in de ochtend ruikt het heerlijk fris. Hier en daar kleeft er al eens een spinnenweb aan mijn armen. De 12km naar Baarle Hertog zitten er gauw op. Daar bemachtig ik een stempel in benzinestation "Van Berlo" gelegen in de Turnhoutse weg 42.

          Via Weelde en Ravels kom ik terug bij het kanaal Schoten-Dessel. Daar stuur naar links en de bandjes mogen opnieuw van het vlekkeloos asfalt proeven. Dit kanaal is mij niet onbekend want in de periode dat ik de "Diagonalen" heb gereden kwam ik hier ook al eens voorbij. Bij de derde brug linksaf, ik passeer de Reuselse Moeren, het is hier prachtig zoveel is zeker. Het mooiste is wel dat het overige verkeer zich door een zandweg een weg moet banen, terwijl er voor de fietsers een betonnen pad is gemaakt. Wie dit heeft verwezenlijkt verdient een standbeeld volgens mij.

 
Langs het kanaal Dessel-Schoten.Beton voor de fietsers.
 

          Ik fiets nu langs de grens met Nederland. Grenspaal 201 is daar het bewijs van. Dan rechtsaf, onder de E34 door en voila ik ben te Postel. In de winkel waar abdijbrood, kaas en andere producten in verband met de abdij worden verkocht geraak ik aan een stempel. Ik koop een pakje speculoos en geloof me vrij het is lekker. Maar ik mag niet alles opeten want het is eigenlijk bedoeld als souveniertje voor thuis. Even van de fiets af om de gebouwen te bewonderen, er staat een mooie wegwijzer.

 
Grenspaal 201.Wegwijzer.
 

          Volgend doel van deze trip is Tielen. Langs de grote baan tot Retie. Met prima gescheiden fietspad en de kortste weg en weinig verkeer. Voorbij Retie via mooie rustige binnenbaantjes, ten noorden van Kasterlee. Op een betonbaan dwars door "De Hoge Rielen" gekend als plaats waar de scouts op kamp gaan. Dan komt Tielen in zicht. In een bakkerij in de Kerkstraat krijg ik een stempel, en het rijsttaartje smaakt als nooit tevoren. Mijn poging om deftig Nederlands te spreken is een maat voor niets. De winkeljuffrouw hoort toch dat ik van de "Vlaanders" ben. En ja eens te meer "van waar ben je","waarnaar toe"? Vooral dat gedoe met de stempel begrijpt ze niet al te best. Ik leg het allemaal haarfijn uit en ja ze vindt het wel interessant.

          Het controle kaartje vermeldt "Sint-Job-in-'t Goor" als te bezoeken plaats. Via Poederlee, Vorselaar, Pulderbos steeds langs rustige baantjes. Heerlijk fietsen is het hier. De E34 voor de tweede keer over, linksaf de Hallerbaan. Maar deze "baan" is niets meer of minder dan een zandweg. Geen apart fietspad hier, of was het beton op? Mijn mening van daarstraks wordt herzien: dat standbeeld krijgen ze dan toch niet. Dan rechtsaf een bruggetje over het "Groot Schijn" een beekje dat rustig door het bos meandert.

          Nu komt het mooiste stukje van deze tocht: ik moet het Anti-Tankkanaal volgen tot Sint-Job. Het is wel op een onverhard pad, dat waarschijnlijk na zware regenval zowat in een moeras wordt herschapen maar dat is slechts een detail. Na de droge periode van laatstleden ligt het er prima bij. Koersfiets: geen probleem. Het knooppuntennetwerk heeft ook hier zijn intrede gedaan. Regelmatig kom je infopanelen met overzichtskaartjes tegen. Prima gedaan!

 
Groot Schijn.Bunker.fort van Oelegem.Bunker.
 

          Een fietsparadijs is het hier. Niets meer of minder. Dan komt het fort van Oelegem in zicht. Militaire bouwsels zoals bunkers, forten ed. kunnen altijd op mijn belangstelling rekenen. Dus van de fiets fotoke nemen en eens goed rondkijken. Dit fort is slechts één van de ring van forten rond Antwerpen. 
Dan na wat plezierige fietskilometers verder, tussen de bomen aan de overkant ontwaar ik de ruïne van nog een fort. Mijn prima fietskaart leert me dat dit het fort van Gravenwezel zou moeten zijn? Indrukwekkend is het wel. De fiets aan de kant gezet en op wandel. Dat men zulke dikke betonnen muren toch stuk weet te krijgen! Via de achterkant geraak ik bovenaan het fort. Er staan bordjes "Op eigen risico". Ha hier wat fotootjes maken. Voor liefhebber van dergelijke gebouwen is het hier goed toeven.

 
fort van Gravenwezel.fort van Gravenwezel.Stuk gekregen.
 

          Maar eens te meer terug de fiets op en verder. In Sint-Job vind ik een stempel in alweer een bakkerij. En een terrasje vlak aan het kanaal Schoten-Dessel is en prima plaats om een frisse slok te nuttigen en wat te eten.

          En ja zoals bij elke tocht komen de laatste loodjes eraan. Zijn het dit keer de zwaarste? Eigenlijk niet want het is nog steeds buitengewoon prettig om hier te fietsen. Het kanaal oversteken en linksaf op naar Antwerpen. De talrijke motorjachtjes geven wat cachet aan dit kanaal. Na een poosje mag ik het Albertkanaal vervoegen. Nogal wat industrie hier. En daardoor wordt het alsmaar drukker en drukker. 
De bruggen tellen, ja bij de derde het Albertkanaal oversteken en via de Noorderlaan naar Antwerpen stad. Drukte alom, maar ja in zo'n stad en rond de klok van 17u, wat kan een mens eigenlijk verwachten? 
Eventjes ben ik het noorden kwijt, maar zie kriskras door het centrum en plots zijn er tramsporen naast me en weet ik dat het station niet meer veraf is. Dan herken ik de drukke Carnotstraat, oversteken en de contouren van het Centraal station komen in zicht. Routekaartje: