Strontpaalroute

Een uiterst prettige fietstocht (zie Turnhout-Antwerpen) deed me terugkeren naar de Prov. Antwerpen. Nog maar eens fiets en trein dus. Mijn verrassing was groot toen in het station een fonkelnieuwe dubbeldekstrein klaarstond richting Antwerpen. Op dergelijke trein is een speciaal compartiment voorzien voor wie zijn fiets wenst mee te nemen. Simpel: bij het fietslogo doet de treinbegeleider de deur open en via een vlakke instap kom je in een ruimte speciaal voor treinfietsers, rolstoelgebruikers, kinderwagens... Ik klap vier zitjes op en maak mijn fiets vast met een riem om het omvallen te beletten. Voila, meer is het niet. In een dergelijk compartiment zitten de reizigers naast elkaar in de lengte. Best gezellig zo. Ik stel vast dat de vouwfiets aan een serieuze opkomst bezig is. Twee medereizigers hebben eentje. Maar integenstelling tot mijn fiets hebben zij slechts één zitje neer te klappen. Op de terugreis idem dito. 
(de foto is niet te best..)

 

Fiets in de dubbeldekstrein.

 

          Te Sint Niklaas stapt een wat oudere man op. Hij beziet mij en mijn fiets en ja van waar...waarnaar toe? Hij fietst ook veel maar is vooral geïnteresseerd in oude spoorwegen, dito stationnetjes. Ik ken heel wat van dergelijke routes van naam, maar hij kent het lijnnummer; wanneer ze buiten dienst zijn gesteld en dergelijke meer. Met zo'n geprekpartner zijn we in no time in Antwerpen Centraal. Ik heb nog vlug de url van deze site op een vodje papier geschreven, hij van zijn kant zal de site vereren met een bezoekje. Een beetje reclame kan nooit kwaad.

Ook leuk: te Antwerpen Centraal staat de trein met bestemming Essen juist naast de trein vanuit Oostende. De NMBS: mij hoor je niet klagen. 40 min later komen we aan te Essen.

          Zonnig, maar steenkoud is het vandaag. De wind zit noordoost tot oost. Te Essen via de hoge brug de spoorweg oversteken, nadien de eerste straat rechts en ja het feest kan beginnen! Wat verder kom ik bij de Quarantainestallen. In vroegere tijden gebruikt om binnenkomend vee enkele dagen apart te houden. Zo had men de gelegenheid de beesten te onderzoeken op besmettelijke ziekten. Heden ten dage is hier een kinderboerderij, speeltuin en taverne ondergebracht. Wanneer ik hier passeer is al dat fraais gesloten! Op maandag en dinsdag staat er op een bord. Zo dat weten we ook weer. Bij de voorbereiding van deze tocht heb ik een steekje laten vallen zo te zien. Ik maak een paar fotootjes vanop de straat.

 
Quarantainestallen.Quarantainestallen.
 

          Zen eindje verder rechtsaf en de spoorweg oversteken. De slagbomen zijn naar beneden, de rode lampen flikkeren. Dan dendert er een enorm lange goederentrein voorbij. Wat een geraas! Indien al deze containers op vrachtwagens waren geladen zou het een enorme lange rij (file?) zijn. 
Een steenworp verder de grote baan naar Bergen op Zoom dwarsen en de Kleine A die zo mooi door de velden meandert, ja dat is wel een foto waard. Dan passeer ik langs een akker die zo vlak als wat is gemaakt maar met op regelmatige afstand groeven. Nog nooit gezien en aan wie vragen? Er is hier in de verste verte niets of niemand te bekennen. Dus wie het wel weet...laat van je horen!

 
Kleine A.Akker?Kleine A.
 

          De weg (die al niet breed was) versmalt nog en spoedig rij ik op een smal asfaltpad door bos. De herfst heeft zijn intrede gedaan, wat een kleurenpracht. Nogal wat kapellen en kapelletjes te zien hier. En aan fietswegwijzers ook geen gebrek!

 
Fietspad.Fietswegwijzers.Kapel.
 

          Daarna linksaf en ja waar het in deze route om te doen is daar kom ik nu aan. De fameuze Strontpaal! Deze arduinen grenspaal wordt in Essen algemeen "De Strontpaal" genoemd. Men vertelt, dat wanneer een douanier zijn behoefte moest doen, tijdens de velddienst, dan hurkte hij zich achter die steen. En deed wat moeder natuur op dat moment nodig achtte. 
Klaveren Vrouwke, de schuilnaam voor Geert Schrauwen, was in de oorlog '14 - '18, tijdens de gouden tijden van de smokkelaars, een man die steeds anders vermomd, zijn smokkelwaar de grens overbracht en tot grote ergenis van de grenswacht ongrijpbaar was. Nabij "De Strontpaal " is Klaveren Vrouwke op 5 mei 1916 dan toch doodgeschoten en als eerbetoon is de paal weer teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie. Een soldaat had in de paal met zijn bajonet de inscipte KV en een kruis aangebracht ter nagedachtenis aan Klaveren Vrouwke.

 
Strontpaal.Strontpaal.
 

          Een mooi plekje, maar deze route hoe kort ook (slechts 28km!) is nog niet gedaan dus vooruit met de geit. Wat een rust hier. En afwisselend door bos, dan weer langs de velden. Maar steeds op onberispelijk asfaltwegdek. 
Dan kom ik in de Schaapsbaan bij wat bos "Kraaiendonk" genaamd. Tijd nu voor een stukje volks of heemkunde! In 1952 kocht “meester” Fons Tireliren hier een stukje bos van de schrijfster Rose Gronon en pootte er zijn woning “Kraaiendonk” neer. Hij schreef vele volksverhalen, schreef toneelstukken en regisseerde zelf. Ook was hij een verwoed verzamelaar van karren en bouwde een klein privémuseum dat later zou uitgroeien tot het huidige Essense Karrenmuseum. Eveneens gesloten of wat dacht je? 
De Wildertse Duintjes liggen hier rechtover een natuurdomein van ca. 41 ha groot. Het domein, eigendom van de gemeente en beheerd door de afdeling Bos & Groen. Je vindt er ook het Bosmuseum ondergebracht in een oude villa.

          Dan kom ik bij een plaatsnaambord van Essen. Niets bijzonders ware het niet dat men hier echt geen betere plaats vond om een bord te bevestigen om een huis te verkopen? Wat verder kom ik in de Velodreef. What's in a name? Het is een kasseibaan met fietspad in klinkers. Volgend kruispunt rechtdoor, dan weer een kruispunt en hier sla ik rechtsaf en steek de straat over. Eerst de "Kiekenhoeve" gerestaureerde abdijhoeve uit 1767. Nu restaurant met feest-en tentoonstellingsruimte. Hier is ook een Karrenmuseum gevestigd. Daarachter is domein Hemelrijk met ca 100ha bos. Enkel te bezoeken op afspraak en onder begeleiding. Daarnaast wat mij meer interesseert: de Tashoeve. Hier is de VVV gevestigd. Een prima uitvalsbasis voor wie de streek wil verkennen. Hier zijn alle routekaartjes van de prov. Antwerpen te verkrijgen.

 
Kraaiendonk.Bordje?Velodreef.Routekaartje.