Naar Doel

 Ean een tijdje geleden weliswaar, want mijn laatste lange-afstandsrit dateert van september 2006. Niettemin wou ik er toch nog iets over maken. 
Oostende-Doel-Oostende is goed voor 240km. De heenreis reed ik "recht op recht". Via het kanaal naar Brugge, naar Sint Kruis. Dan verder via de Antwerpse Heirweg naar Maldegem. Een eindje N9 trotseren en Voor ik het goed en wel weet ben ik in Eeklo. Nu naar de N49, de expressweg naar Antwerpen. Er is een parallelweg aangelegd langs de N49, een "fietsautostrade" en daar ben ik benieuwd naar.

          Waar ik de fietsweg wens op te rijden zijn er werken aan de gang. Een vrachtwagen die perfekt even breed is als de fietsweg blokkeert de doorgang. De chauffeur staat er gelukkig bij, en van hem verneem ik dat vrachtwagens mijn weg zullen kruisen maar dat er langs de weg zelf geen werkzaamheden zijn. 
Tja, ik weet nu aan wat ik me kan verwachten... Met mijn fiets à la cyclocross op mijn rug stap ik voorzichtig langs de vrachtwagen. Veel plaats is er niet, maar gelukkig heb ik niet veel plaats nodig...

          Nu kan het feest beginnen! Ik had al ondervonden dat de wind schuinachter zit. Niet zo leuk voor de terugweg, maar dat zijn zorgen voor later. Tandje bijschakelen en vooruit met de geit. Richtingsveranderingen zijn er niet. Dus de kilometers gaan er vlotjes door! Te Zelzate is het feest voorbij, ik moet van de expressweg, door Zelzate en dan terug de fietsweg opzoeken. Marktdag te Zelzate...De marktramers schreeuwen zich hees om de bezoekers te overtuigen van de allerbeste kwaliteit van hun koopwaar. De route is via de markt uitgestippeld. Een alternatief zoeken..daar heb ik geen zin in. Dus afstappen en tussen het volk dat met uitpuilende boodschappentassen langs de markt slentert vervolg ik mijn weg. 
Een bakkerskraam, daar kan ik niet aan weerstaan en..er staat geen volk. Ik koop een enorm stuk broodpudding, smul het rustig op.. Plakkerig gedoe zeg, maar met water uit de bidon spoel ik mijn handen af.

 
Bijna te Doel.Elektriekfabriek.Doel bereikt.
 

           Na verlaten van de markt: rechtdoor is de boodschap.Nu terug de N49 met de fietsautostrade opzoeken. Terwijl ik wacht bij rode verkeerslichten komt een oud manneke met een fiets dat twee wereldoorlogen heeft overleefd bij me staan. Hijzelf heeft er ook twee overleefd me dunkt. Waar ga je naartoe? Naar Doel via de expressweg. Ha zegt het manneke volg me maar ik moet ook die richting uit. Ik volg hem...aan 10 km/u! Ik krijg er bijna een zenuwinzinking van, maar het manneke is een leuke reisgezel . Aangekomen bij de N49 neem ik afscheid van deze bijzondere fietsmakker. En ja de fietsweg is er ook weer.

          De wind heeft minder vat op me want aan mijn rechterzijde is bos. Niettemin is het vlot zoeven langs deze supervlakke fietsweg. Eentonig is het wel op de duur, maar het snelle vorderen maakt veel goed. 
Nadat de N403 de baan Hulst-St Niklaas mijn weg kruist mag ik beginnen uitkijken om linksaf te slaan. Bij Het Kalf is het zover. De fietsweg die me zo vlot naar hier heeft geleid ga ik verlaten. Van Het Kalf naar De Klinge, dan naar Kieldrecht. De koeltorens van Doel zijn al zichtbaar, ze domineren het landschap. Te Kieldrecht wegwijzer "Doel" en de laatste loodjes komen eraan. Vanwege de gunstige wind zijn ze niet te zwaar. De polder is prachtig, heeft alles er hier ooit zo uitgezien voordat de landhonger van de haven eraan is beginnen vreten? Ik passeer een vernielde, afgebrande hoeve, precies of men heeft er met een tank doorgereden. Thuis, wanneer ik mijn documentatie bekijk blijkt het om de historisch waardevolleRubenshoeve te gaan! De wal die Doel afschermt van het Deurganckdok, daar rij ik nu langs. Dan rechtsaf, de kerk van Doel, weliswaar nog veraf staat nu pal voor me. Ha, de bordjes van de "Doel-Eco route" staan er nog. Deze route hebben we een paar jaar geleden in gezinsverband gereden.

 
Energiek plaatje.Gevel.Leegstand.
 

          Het is 10u45 wanneer ik het plaatsnaam bord "Doel" op mijn weg ontmoet. De lege, half vernielde huizen maken diepe indruk op mij. Alles wat niet te zwaar of te warm is; is weg! Het is nu al de vierde keer dat ik in Doel kom. Telkens zag ik dat er weer een stukje Doel afgestorven was. Maar nu is het toch wel erg. Ondertussen is men naarstig bezig de slechtste huizen aan het slopen. Zoals een olievlek zich verspreidt over het water, zo verspreidt zich de verkrotting. Verloedering alom: kapotte regenpijpen, verzakte daken, platliggende deuren, "verdwenen" veluxramen.... 
Het dorp is dood. De school is dicht, de bakker de slager en de café's op elke hoek van de straat: allen hebben ze hun biezen genomen. Ja op de dijk heb je nog de Molen en taverne Doel 5 wat verderop. Het veer Lillo-Doel brengt ook nog wat leven in de brouwerij. maar dit vaart enkel vanaf Paasvakantietot eind september. Op weekends en feestdagen en op maandag na feestdag. 
Krakers hebben bezit genomen van woningen. Er is sprake dat ze zouden geregulariseerd worden, met mogelijkheid tot aankoop van hun pand. Begrijpe wie kan! Vorige eigenaars onteigend en weggetrokken en nu?

Wat ik probeer weer te geven zijn mijn opgedane indrukken toen ik hier per fiets rondtoerde.

 
Zonder commentaar.Stop de waanzin.
 

Volgend jaar zal ik de Doel-Eco route nog eens rijden, dat wordt dan het vervolg van deze pagina.

Link met meer info over Doel: