Vlaanderen

Emile Clausroute

Regio's: 

         Rond de eeuwwisseling (19e-20e eeuw) trok de Leiestreek tussen Gent en Deinze veel kunstenaars aan. Deze route neemt je mee naar de plaatsen waar Emile Claus gewoond of gewerkt heeft. Leuk meegenomen in tijden van crisis is dat het routekaartje gratis te verkrijgen is bij TOV.

Strontpaalroute

Regio's: 

Een uiterst prettige fietstocht (zie Turnhout-Antwerpen) deed me terugkeren naar de Prov. Antwerpen. Nog maar eens fiets en trein dus. Mijn verrassing was groot toen in het station een fonkelnieuwe dubbeldekstrein klaarstond richting Antwerpen. Op dergelijke trein is een speciaal compartiment voorzien voor wie zijn fiets wenst mee te nemen. Simpel: bij het fietslogo doet de treinbegeleider de deur open en via een vlakke instap kom je in een ruimte speciaal voor treinfietsers, rolstoelgebruikers, kinderwagens...

Heideroute

Regio's: 

Met de trein naar Essen (zie ook Strontpaalroute). Ruimschoots de tijd om hetgeen ik wens te fietsen nog eens te bekijken. Ik heb een eersteklas fietskaart bij. Helaas voor mij kom ik tot de vaststelling dat ik de verkeerde kaart heb meegenomen! 

Naar Doel

Regio's: 

 Ean een tijdje geleden weliswaar, want mijn laatste lange-afstandsrit dateert van september 2006. Niettemin wou ik er toch nog iets over maken. 
Oostende-Doel-Oostende is goed voor 240km. De heenreis reed ik "recht op recht". Via het kanaal naar Brugge, naar Sint Kruis. Dan verder via de Antwerpse Heirweg naar Maldegem. Een eindje N9 trotseren en Voor ik het goed en wel weet ben ik in Eeklo. Nu naar de N49, de expressweg naar Antwerpen. Er is een parallelweg aangelegd langs de N49, een "fietsautostrade" en daar ben ik benieuwd naar.

Van Antwerpen naar Brussel

Regio's: 

   Eerst en vooral: ere wie ere toekomt de reportage las ik in FMK nr 62, auteur: André Maes. Ik wou die tocht ook weleens fietsen. Dus met fiets en al wat nodig is de trein op richting Antwerpen. Onderweg mijn sandwiches verorberd, wat energie opdoen weet je wel. Ik heb ook rustig de tijd om de routebeschrijving nog eens te bekijken, de kaart netjes open te vouwen en in de houder te plaatsen. Zo zal ik zeker het noorden niet verliezen. Over het noorden gesproken...er is stevige noordenwind voorspeld dus Antwerpen als startplaats is nog zo slecht niet bekeken.

Langs de oevers van de Zenne

Regio's: 

 Tijdens deze tocht wordt de Zenne gevolgd vanaf de bron in de buurt van Ecaussinnes tot aan het Zennegat. Door drie gewesten, vier provincies en vijftien gemeenten. Ere wie ere toekomt: de gids van Lannoo "Wandelen en fietsen in de Zennevallei" door Daniel Vanderstichelen en Ward van Loock was de bron van inspiratie en een perfecte leidraad om deze tocht tot een goed einde te brengen.

Langs de oevers van de Boven-Zeeschelde of Scheldeverentocht

Regio's: 

  De Beneden Zeeschelde, volgens de scheepvaartreglementen, loopt van de Belgisch-Nederlandse Grens (ongeveer 2 km stroomafwaarts van de kerncentrale van Doel) tot aan Boveneinde Rede Antwerpen en dat wordt afgebakend door twee palen die ongeveer 1km stroomopwaarts van de Petroleumpier Zuid Staan. 
Dit loopt ongeveer gelijk met de grens Hoboken-Antwerpen. 
De Boven Zeeschelde is vanaf dat punt tot aan Gent. 
Deze tocht vond plaats langs de oevers van de Boven-Zeeschelde.

Pagina's