Twee beeldige routes van Jef Claerhout: lus zuid

    Twee fietsroutes en een wandeling in Brugge bieden je volop de kans om kunst en recreatie te combineren. Via het knooppuntennetwerk van het Brugse Ommeland kan je de beelden van Jef Claerhout bewonderen en de visie van de kunstenaar erop nalezen. 
De zuidelijke route start aan Toerisme Tielt en verbindt Wingene, Zwevezele, Ruiselede, Kanegem en Tielt. 
De noordelijke route start aan het schepenhuys in Oedelem en verbindt Beernem met Brugge, Lissewege, Damme, Sijsele, Male, Oedelem. 
De kaart Beelden van Jef Claerhout, Fietsen in het Brugse Ommeland kunt u gratis bekomen in de diensten van toerisme Beernem, Brugge, Damme, Ruiselede, Tielt en Wingene. Het gaat hierom de noordelijke route. Het overgrote deel van de route word je gegidst door de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.

          Deze route dateert in feite van de zomer van 2008. Toen liep er in het Schepenhuys te Oedelem een overzichtstentoonstelling rond het werk van de Jef. Ondertussen is dat allang voorbij, maar de route op zich is zeker de moeite van het fietsen waard. Startplaats van deze zuidelijke lus is het toerismebureau van Tielt. Dit is gelegen in het koetshuis van Huis Mulle de Terschueren. De hele site met huis en stadspark is beschermd erfgoed en is op zich al een bezoekje waard.

 

Toerisme Tielt.
Interaktief de streek bekijken.

 

           In een wip ben je uit het drukke centrum. Daarna leiden rustige wegen je naar bloemendorp Kanegem waar je het eerste werk van de Jef kunt bewonderen. De Sint-Bavokerk, (zijn tweede naam 'Kathedraal van te lande') is al van ver te zien. 
Flandrien IJzeren Briek werd uitgebeeld in het brons, op een bronzen fiets in het centrum. Kasseien verwijzen naar de beruchte kinderkopjes die menig renner parten speelden.

 

Geflankeerd door maïs.
IJzeren Briek in brons.

 

           Vlakbij is het Flandrienhuis waar je dmv een film wegwijs wordt gemaakt in de schitterende carrière van Briek. De essentie van het koersen volgens IJzeren Briek: "demarreren, afzien en stampen tot ge niet meer weet van welke parochie ge zijt."

 

Kanegem.
Flandrienhuis.
Stuur.
Kanegem bebloemd.

 

           De molenromp waar je langs fietst, is van de Mevrouwmolen uit 1844. Tijdens de 17e eeuw stond hier een houten standerdmolen die toebehoorde aan de heren van Hames. Na het overlijden van de heer nam de vrouw de molen in beheer (wat hem zijn naam opleverde). In 2008 werd begonnen met de restauratie. Er is nog werk aan de winkel zo te zien.

 

Talrijke kapelletjes.
Molenromp.
Mevrouwmolen.

 

           Autoluwe wegen, een open ruimte om u tegen te zeggen maken dat hier erg aangenaam fietsen is. Te Ruiselede even halt houden om "wachten op de tram" te bekijken. Het verwijst naar de bevrijding door de Polen, maar ook naar de tramlijn die hier vroeger liep. Het is een beeldenrijk kunstwerk. Je komt ogen tekort.

 

Wachten op de tram.
Fotogeniek in de regen.

 

           Ruiselede molengemeente: Hostensmolen, een stenen graan- en oliewindmolen uit 1840, de Vlaagmolen en de Knokmolen. Daarna vertoef je in de rust en stilte. Het kleine Sint-Jan ben je zo doorgereden. Wingene is de volgende plaats waar een kunstwerk van Jef prijkt. "De wereld achter het boek" Een vogel steekt met zijn kop dwars door een boek. De vogel stelt de lezer voor die gretig het boek verslindt.

Talrijke kapelletjes.
Gretige lezer.
Talrijke kapelletjes.

 

           Een flinke lus langs stille wegen, door een uitgelezen landbouwgebied brengt je naar Zwevezele. Kapelletjes in alle soorten en maten. Zelfs eentje die zich ontfermt over losgeraakte dakpannen. Opletten bij het dwarsen van de drukke N50, baan Brugge-Kortrijk. Voor wie deze route fietst, op zoek naar werk van Jef is het Marktplein the place to be. 
Een vrolijk paartje, Zwevezele draagt carnaval een warm hart toe. Een gemaskerde vrouw en een man met een flinke "plastron" zijn symbool voor het carnavalgebeuren. De bolhoed van de man verwijst naar de Orde van de Bolhoed die hier een belangrijke rol speelt in het carnaval. De fles die de man vasthoudt is wel van een speciaal kaliber: raakt nooit leeg zo te zien!

 

Tegen afgewaaide dakpannen.
Carnaval.

 

           Zwevezele is opmerkelijk druk of valt het des te meer op na het fietsen op stille wegen van daarnet? Een uitgelezen plaats om te picknicken is het park van het kasteel dat in de jaren '80 werd afgebroken. We verlaten Zwevezele, voor de tweede keer de drukke N50 oversteken en een paar pedaaltrappen verder komen we aan te Egem. 
Even buiten het dorp een kort onverhard pad trotseren en weer vertoef je in alle rust en stilte. De baan Tielt-Egem oversteken en je krijgt wat klimwerk voorgeschoteld. Nu ja geen col buiten categorie hoor. Col of niet eenmaal boven heb je een mooi zicht op Tielt, einddoel van deze tocht. "What goes up must go down" is ook hier geen ijdel begrip. Zoevend bereiken we de eerste huizen van Tielt.

Open ruimte troef.

 

           Straat in straat uit in het drukke Tielt en we bereiken het Marktplein. Hier is Tanneke te bewonderen. 1600, volop heksentijd. Vals beschuldigd van hekserij belandt ze in de gevangenis die zich onder het belfort bevond. Marteling doet haar bekennen. Tanneke wordt afgebeeld als engel die ten hemel rijst. De ratten die je opmerkt waren een echte kwelling tijdens haar gevangenschap.

 

Tanneke.
Kwelling.

 

           Aan de andere kant van het Belfort staat Olivier de Neckere. Hij behoorde tot het gevolg van Lodewijk XI. Die leerde Olivier kennen tijdens een bezoek aan Tielt. Die twee konden het bijzonder goed met elkaar vinden. Olivier schopte het tot kamerheer en vertrouweling van de vorst. Na diens dood belandde Olivier in de gevangenis. Hij wordt hier afgebeeld een duivel. Gewei op zijn hoofd, een touw dat rond zijn hals bengelt, eindigt als staart met driehoekige punt. Onze kunstenaar heeft hier zijn fantasie de vrije loop kunnen laten gaan.

Olivier.
Belfort van Tielt.

 

           Nog in Tielt is het meisje met de hoelahoep van de hand van Jef. Het staat op de plaats van de eerste fabrikant in België van de plastieken hoelahoep. De herinnering aan de bevrijding door de Polen wordt levendig gehouden door het standbeeld van generaal Maczek op het Polenplein.

Hoelahoep.

 

           Op een van de talrijke terrasjes hier kun je nog nagenieten van deze ietwat ongewone tocht, waar de werken van Jef Claerhout centraal staan.

Weetjes: 
Afstand: 53km. 
Bewegwijzering: knooppunten netwerk: perfect. 
Gebruikte kaart: Beelden van Jef Claerhout, Fietsen in het Brugse Ommeland 
Reliëf: licht glooiend, één helling. 
Startplaats en aankomst: Toerisme Tielt. 
Fietsverhuur: Toerisme Tielt. 
Logistiek: elke plaats die je aandoet heeft wel wat in petto. 
Besluit: Kunst en fietsen leveren een beeldige route op. Leuke afwisseling bij het fietsen. 
Ivm met de bebloeming van Kanegem wordt aanbevolen van deze route in juni te rijden.