Rondje Texel

   Van de 5 Waddeneilanden die Nederland rijk is; is Texel het grootste en wellicht ook het meest toeristische. Het behoort tot de provincie Noord Holland en heeft alles in huis om je een prettige vakantie te laten beleven. Deze tocht waar je een ganse dag mee zoet bent neemt je mee rond het eiland. In grote lijnen worden de verschillende bezienswaardigheden onderweg voorgesteld.

          O ok op Texel hebben knooppunten hun blije intrede gedaan. Startschot wordt gegeven aan knooppunt 28, nabij Landal Sluftervallei. Het begint al meteen goed: een fietspad kronkelt en golft zich een weg door de duinen. Wandelaars komen ook ruimschoots aan hun trekken, getuige hiervan zijn de talrijke wandelpaden. Een paar km verder houden we halt bij een trap die naar een uitkijk over de Slufter leidt. Wat een uitzicht! De Slufter is een restant van een dijkdoorbraak die plaatsvond in de 19e eeuw. Het is een brede duinvallei die middels een gat in de duinen in open verbinding staat met de Noordzee. Het zeewater loopt wanneer het hoogwater wordt door de kreken de Slufter in en wanneer het laagwater wordt er terug uit. De begroeiing bestaat voor het overgrote deel uit zoutminnende vegetatie. Het doet wat aan het Zwin denken. Het Nationaal park beslaat het ganse noordwestelijk deel van Texel. Het bestaat uit 17 deelgebieden. Tevens wil dit park een vogelparadijs zijn. Er fladdert hier nl van alles rond. Op sommige dagen kan een ervaren vogelaar wel honderd verschillende soorten waarnemen.

 

Door de duinen.
Slufter.
Slufter.

 

           Even slikken wanneer we na al die natuurpracht in De Koog arriveren. Deze badplaats mag gerust het kloppende toeristische hart van Texel worden genoemd. Restaurants, boetieks, fietsverhuur op elke hoek van de straat, je vindt het hier allemaal. Deze levendige plaats is een plezierige afwisseling op deze tocht. Zet je fiets aan de kant en laat je opgaan in de mensenzee! Na De Koog wordt helemaal mooi, je fietst hier kilometers aan een stuk door bos. Thv knooppunt 17 kun je afslaan om Ecomare te vereren met een bezoek. Het omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum voor het Nationaal Park.

 

Gezellige drukte in De Koog.
De Koog.
Door het groen.

 

           Neem zeker de tijd om het iets verder gelegen Juttersmuseum te bezoeken. Een rariteitenkabinet zonder meer. Op knappe en soms ludieke wijze tentoongestelde vondsten, verhalen over schepen die hier aan de grond liepen. De wateren rond Texel zijn immers erg verraderlijk.

 

Juttersmuseum.
Juttersmuseum.
Juttersmuseum.
Juttersmuseum.

 

           Het kan maar niet op. Aan je rechterzijde vertrekken om de haverklap verharde wandelpaden naar mooie plaatsen waar je met de fiets niet bij mag. Om een beetje jaloers van te worden. Dan… bij het verlaten van het bos staat heel strategisch een ijskarretje uit lang vervlogen tijden opgesteld. Een ijsje gaat er bij een fietser altijd in dus. 
Ondertussen heb je het Hervormde kerkje met de witte toren van Den Hoorn al opgemerkt. Je bent nu bij het zuidelijkste dorp aangekomen. Het staat wat van het dorp af. Dat was ooit anders. Er kwamen heel wat huizen leeg te staan en werden afgebroken toen de scheepvaart begon te verminderen. Vanaf hier kun je goed tuinwallen bekijken. Deze aarden walletjes, meestal ongeveer een meter hoog, dienden ooit als erfafscheiding. Tevens boden ze de schapen beschutting tegen de alom heersende wind. De karakteristieke schapenstallen met de ingang van het westen af gekeerd zijn daar ook een goed voorbeeld van.

 

Verkoelend ijsje.
Den Hoorn.
Schapestal.

 

           De Loodsduinen in de buurt van Den Hoorn bieden de bezoeker een fantastisch zicht over de zee. Hier zijn nog wat bunkers te bezichtigen van de zgn "Zuidbatterij" uit WO2. Verder is in de buurt nog de Mokbaai, de restant van een vroegere waterweg die in de 18e eeuw is verzand. De baai bestaat nu voor een groot deel uit kwelders en valt bij eb bijna volledig droog. Het is dan een belangrijk foerageergebied voor watervogels. Bij 't Horntje is de veerboot van Den Helder net aangemeerd en spuwt zijn lading uit. Op het parkeerterrein staat een lange rij te wachten om zich naar het vasteland te begeven.

 

veerboot.

 

           Bos en duin heb je achter je gelaten eens je 't Horntje bent gepasseerd. Aan de kant van de Waddenzee zijn geen duinen te bespeuren, maar een kilometerslange dijk. Den Helder aan de overzijde is goed te zien. Zoals gebruikelijk in Nederland is het mogelijk aan de buitenkant te fietsen, dus pal langs het water! Onnodig te zeggen dat dit een heerlijke belevenis is. In het glasheldere water zie je de krabben lopen. Een meeuw pikt er eentje uit,verzekerd zich zo van een heerlijke maaltijd. De wind kan op het eiland een serieuze tegenstander zijn. Desnoods fiets je de tocht maar andersom zodat je rugwind hebt langs de dijk.

 

Buitendijks.

 

           Aanvankelijk rij je op een kaarsrechte dijk. Daarna buigt hij af en kom je in Oudeschild terecht. Het dorp ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk. Hier is het Marine en Juttersmuseum met molen de Traanroeier gevestigd. Dit is de enige haven (op die van de veerboot na) van Texel. De Texelse Noordzeekotters hebben Oudeschild als thuishaven en in het weekend liggen deze flinke schepen in de haven. Wat verder tref je de jachthaven met 250 ligplaatsen aan. In Oudeschild kun je aanmeren met verschillende schepen voor een tochtje zeehonden kijken, garnalen vissen en wadlopen. Alle info ter plaatse. Voeg daar nog de terrasjes bij gelegen langs de kade en je hebt een plekje waar je niet zo gauw weg wil. Nadat je de haven voorbij bent kun je terug buitendijks.

 

Vissershaven.
Wirwar.
Garnalen vissen en wadlopen.
Veel volk.
Garnalen vissen.
Veel vis.

 

           Langs de Zandkes en de Dijkmanshuizen. Het gelijknamige natuurreservaat is een waar vogelparadijs. Waar je een molen ziet ben je bij Drijvers vogelweide De Bol beland. Van op de hoge Deltadijk heb je een machtig uitzicht over het gebied. Infoborden ter plaatse leren je er alles over. Aan alles komt een eind, ook aan buitendijks fietsen. Bij "De Schorren" een gebied dat wat aan Saeftinghe doet denken moet je dijk over en aan de landzijde verder.

 

Drijvers vogelweide De Bol beland.

 

           Heel in de verte doemt de rode Eierlandse vuurtoren op. Dit noordelijk deel van Texel maakte ooit deel uit van Vlieland. Door bedijking en inpoldering ontstond de Eierlandse polder, doorsneden met kaarsrechte wegen. Wegen die bij felle wind tegen eindeloos lijken te zijn. De naam Eierland duidt op het veelvuldig rapen van meeuweneieren. De vuurtoren kreeg het bij einde van WO2 hard te verduren. Zodanig zelfs dat er na de oorlog een omhulsel werd rond gebouwd en een nieuwe bovenbouw. De vuurtoren is te bezoeken, je kan op een gegeven moment tussen beide muren in gaan. Let daarbij op de kogelgaten in de oude muur!

 

Naar de vuurtoren.
Heerlijke stranden.
De dag zit erop.

 

           Je passeert ook nog de overzet naar Vlieland. In juli en augustus verzorgt rederij "De Vriendschap" overtochten naar Vlieland. Bij de steiger op Vlieland, staat de "Vliehorsexpres", een speciaal geprepareerde vrachtwagen die je over de Vliehors van en naar de steiger van de veerboot brengt. Vanaf de vuurtoren brengt een pad dwars door de duinen je terug richting De Cocksdorp en knooppunt 28 waar deze unieke tocht begon.

 

Naar Vlieland.
Naar Vlieland.

 

Weetjes: 
Afstand: 52km 
Bewegwijzering: knooppunten 
Gebruikte kaart: Kaart van Texel: €3. 
Reliëf: vlakker dan vlak 
Veiligheid: we zijn in Nederland: dus goed! 
Startplaats en aankomst: knooppunt 28 nabij Landal 
Logistiek: regelmatig kun je honger en dorst stillen 
Besluit: Unieke fietsbelevenis, hier ben je zeker een dag zoet mee. Texel heeft nog véél meer te bieden dan hier werd vermeld. Voor de dorstigen: er worden op Texel heerlijke biertjes gebrouwen!