Kustfietsroute West Zeeuws Vlaanderen

  De Westzeeuwse Kustfietsroute (WKR) sluit naadloos aan op "onze" Kusfietsroute. Beide routes zijn slechts kleine schakels van een groter geheel: de Northsea Cycle route". Tevens de langste bewegwijzerde route ter wereld: goed voor 6000km! Wij vonden de 23km lange WFR welletjes genoeg…

          H Het echte begin van de WKR is aan het eind van de Internationale Dijk, bij knooppunt 29. Hier is tevens de eerste stopplaats, dit onder de vorm van een educatieve grondwatermeter. Een glazen zuil leert je hoe het met grondwaterpeil is gesteld. Dc Zeeuwen hebben hun een WKR een educatief tintje willen meegeven. Het voortbestaan van de Internationale Dijk is een groot vraagteken. Om het ecotoerisme een duwtje in de rug bestaan er plannen om deze dijk landinwaarts te verplaatsen het Zwin laten uitbreiden. Dus land aan de zee teruggeven. De landbouwers hier uit de streek zijn daar niet zo gelukkig mee!

 
Educatief tintje.
 

           We fietsen een kort stukje langs het Uitwateringskanaal; het word zegt het zelf: dit kanaal voert het overtollig water af naar zee. Bij het houten fietsbruggetje, steken we over en draaien rechtsaf. Vierkante marmeren tegels gemonteerd op een sokkel, die de naam vermelden van de polder en datum van inpoldering zijn min of meer je leidraad. Hier passeren we de eerste van een lange reeks.
Schelpenpad naar retranchement.Onderweg.Retranchement.
 

           Een schelpenpad, niet altijd even vriendelijk voor je banden, brengt je zo naar Retranchement. Omringd door 17de eeuwse bolwerken; er is een zeer mooie wandelroute erbovenop uitgezet. Aan terrasjes ontbreekt het hier niet, maar pas gestart laten we ze voor wat ze zijn. We passeren de Retranchementse molen en zetten koers naar Cadzand. De molen is maalvaardig, en wordt nog gebruikt om op vrijwillige basis graan te malen. Bij het binnenrijden van het kleine dorp , het oudste uit Zeeuws-Vlaanderen heetten een stel ongewone grazers de bezoeker welkom.

 
Open ruimte.Ongewone grazers.Zeeuwse hoeve.
 

           Cadzand was ooit een eiland, de ringvormige wegen tonen dit duidelijk aan. Inpolderingen door de eeuwen heen maakten het land zoals het nu is. De eerder vermelde marmeren tegels vermelden telkens de naam van de polder en het jaartal ervan, geboortejaar als je het zo wil noemen. Ja, je fietst hier door eeuwenoud land, gewonnen op de zee. Knooppunten brengen je naar het bos van Erasmus en de Knokkert. Deze laatste is een natuurgebied van 27 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer. De naam komt van Knockaert, heeft niets met knokken te maken, maar een knok is een bult, een verheffing in het land. Het Bos van Erasmus is een uitbreiding van vroegere aanplantingen van de familie Erasmus. Zo ontstond het huidige natuurgebied, bestaande uit loofbossen en weilanden in een voormalig krekengebied.

 
Je wegwijzer.In detail.Molen.
 

           Thv de Strijdersgatpolder is het even uitkijken, de WKR verlaat hier eventjes de knooppunten. Moeilijk is het niet: na het bos van Erasmus sla je linksaf. Jje fiets nu op de Molenweg en een eindje verder neem je de eerste weg rechts: de Kapelleweg. Vanaf hier verlaat je voor eventjes de knooppunten. Op het einde neem je rechts, de Molen weg en daarna de eerste schuin links: de Mettenijedijk. De gelijknamige polder aan je rechterzijde ontstond in 1527. Terug schuin links, dan rechts en de knooppunten zijn er weer. Een heerlijk traject zit erop, knooppunten laten het links liggen. Tja ergens heeft men keuzes moeten maken bij het uittekenen van het netwerk.
Heeft op deze dag zijn naam niet gestolen.
 

           We laten ons terug leiden door de knooppunten en de marmeren tegels. Net voor we linksaf moeten, ontwaren we een bunker in een weiland. Zeeuws-Vlaanderen en de Scheldemonding was tijdens de Tweede Wereldoorlog herschapen in een versterkte burcht. Deze bunker is er een restant van. Maar, wanneer we naderen zien we een ganse verzameling bunkers! Dit bunkerdorp bestond uit elf bunkers, ertussen waren straatjes en grasperken aangelegd. Stützpunkt Groede. Deze lagen jarenlang versopt onder een dikke laag aarde of verborgen in het struikgewas. De camouflagebeschildering is nog goed te zien. Origineel: beschilderd met ramen en deuren zodat de betonnen bouwsels eruit zagen als gewone huizen! Voor de geïnteresseerde is dit een uitgekozen stopplaats!

 
Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.
 

           Infoborden, maken je wegwijs in het leven hier in deze bunkers. Zuilen, heel slim voorzien van een voetpedaal dat stroom levert voor de audioinstallatie vertellen uittreksels uit dagboeken van Duitse soldaten. Tijdens de oorlog was dit een soort opleidingscentrum voor de artillerie. Twee bunkers herbergen vleemuizenkolonies, de rest is vrij te bezichtigen. Neem zaklamp mee! Voor het jonge volkje zijn knap geconstrueerde speeltuigen en er is een cafetaria. Ingeval van pech: er is een rijwielhulkist aanwezig, de sleutel is te verkrijgen bij de cafetaria. Let eens op het woonhuis dat bovenop een geschutsbunker is gebouwd.

 
Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.Stützpunkt Groede.
 

           Na een lange pauze hervatten we de tocht. O, ja het ganse park luistert naar de naam "Groede Podium". Algauw komen we bij een grindpad: de Hoge Dijk. Deze dijk omzoomd met knotwilgen slingert zich een weg hoog boven de laaggelegen polders,. Een parel van een weg, het grind nemen we er graag bij!
Mooie grindweg.
 

           Na linksaf te zijn gegaan steven je nu recht op de kust af. De wit zwarte vuurtoren toont zich, met wat geluk zie boven de duinenrij de bovenbouw en masten van een zeeschip langs glijden. Je bent hier de Westerschelde monding met zeer druk scheepvaartverkeer aan het naderen. Schepen in alle soorten en maten passeren hier zo vlak voor je neus. Zo is er altijd wel iets te zien, iets dat doet halt houden. Aan de overzijde is de skyline van Vlissingen haarscherp afgetekend tegen de helderblauwe lucht. Rechtsaf kun je naar Breskens "Bresjes" voor de Zeeuwen. Maar werkzaamheden bemoeilijken momenteel de doortocht, dus jammer maar we laten Bresjes voor wat het is. Niet getreurd, je gaat nu immers een pracht van een fietstracé afhaspelen.

 
Waakt over de Scheldemond.
 

           De smalle duinengordel, tevens zeewering waar je nu bevindt werd enkele jaren geleden fors verstevigd. Richting zee werd deze nl een flink stuk verbreed, verdubbeld bijna. Hierbij werd aan de recreant gedacht: een superglad asfalt pad golft zich bovenop de duinen. Je kan er maar wel bij varen! Het vroegere schelpenpad bevindt zich nu uiteraard een stuk meer naar landinwaarts en is nu voorbehouden aan wandelaars. Regelmatig kun je afslaan naar het strand, alwaar paviljoentjes de hongerigen en dorstigen opwachten. Het schelpenpad van weleer had meer charme, maar het eens we over het asfalt zoeven zijn deze bedenkingen gauw vergeten. Verloren rijden is quasi onmogelijk, je ziet en ruikt de zee, en de knooppunten geven de richting aan. De radartoren in de verte houdt de scheepvaart in de gaten. Deze bevindt zich bij de Zwarte polder, is een overblijfsel van de Zwarte Gatgeul die in verbinding stond met Het Zwin. Een wandelparadijs, houten vlonders houden je voeten droog. Meer info ter plaatse.

 
Heerlijk fietsen op de duinen. hier te vinden.
 

           Dan komt Cadzand-Bad inzicht. Terug in de bewoonde wereld! De talrijke appartementen, geen hoogbouw zoals langs de Belgische Kust tonen aan dat dit een druk bezochte badplaats is. Na het uitwateringskanaal te zijn overgestoken wacht je nog een mooi ommetje langs de Nederlandse zijde van het Zwin. Let eens op het monumentje dat een haaietand voorstelt. Na een fikse storm kun je ze hier bij laagtij aantreffen! Je komt nu aan de andere kant van het Zwin. Het uitzicht op de verzande zeearm die ooit Brugge met de zee verbond is gewoon fantastisch. Ook hier kun je eindeloos wandelen, houten vlonders houden je voeten droog. Laat je niet verrassen door het getij: bij vloed loopt alles onder!In de buurt is het Bezoekerscentrum van Het Zwin gevestigd. Hier tref je de laatste grenspalen aan. Je draait linksaf, en daalt naar de weg Retranchement-Cadzand. Er is een afzonderlijk fietspad, en voor je het weet ben je terug bij je vertrek punt: knooppunt 29.

 
Herlijk fietsen op de duinen. hier te vinden.