Twee beeldige routes van Jef Claerhout: lus noord

 Twee fietsroutes en een wandeling in Brugge bieden je volop de kans om kunst en recreatie te combineren. Via het knooppuntennetwerk van het Brugse Ommeland kan je de beelden van Jef Claerhout bewonderen en de visie van de kunstenaar erop nalezen. 
De zuidelijke route start aan Toerisme Tielt en verbindt Wingene, Zwevezele, Ruiselede, Kanegem en Tielt. 
De noordelijke route start aan het schepenhuys in Oedelem en verbindt Beernem met Brugge, Lissewege, Damme, Sijsele, Male, Oedelem. 
De kaart Beelden van Jef Claerhout, Fietsen in het Brugse Ommeland kunt u gratis bekomen in de diensten van toerisme Beernem, Brugge, Damme, Ruiselede, Tielt en Wingene. Het gaat hierom de noordelijke route. Het overgrote deel van de route word je gegidst door de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.

          D eze route dateert in feite van de zomer van 2008. toen liep er in het Schepenhuys te Oedelem een overzichtstentoonstelling rond het werk van de Jef. ondertussen is dat allang voorbij, maar de route op zich is zeker de moeite van het fietsen waard. In de St lambertuskerk van Oedelem is het tabernakel het eerste kunstwerk dat je kan bewonderen. Op zeer originele wijze wordt hier verwezen naar de drie vissen en de broden uit het verhaal van de Broodvermenigvuldiging.

 

Tabernakel.Oedelem.

 

           Via prima berijdbare halfverharde veldwegen zet je koers naar Beernem. Op de grens hoek Oedelem/Beernem meer bepaald in de Berendonkstraat tref je Maria met Kind aan. Het beeld omzoomd met een gesloten haag vormt een kapelletje op deze plaats. In een glazen stolp brandt een kaars. Die laat zich door de stevige wind die er vandaag staat niet uitblazen!

 

Maria met kind.Maria met kind.

 

           Veldwegen brengen me naar Beernem; hier moet ik even op zoek naar WZC Mariawende gelegen in de Rollerbaan. Rondjes draaien en nog eens rondjes draaien, niet te vinden. Ten einde raad klamp ik een voorbijganger aan en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik er klakkeloos voorbij ben gereden. Rond een waterpartij prijken 21 vogels van diverse pluimage. Ze stellen het kwetterende volkje voor dat in dit rusthuis verzorgd wordt. De krokus, bloemenkrans eigenlijk laat zich omwille van de ongunstige stand van de zon niet fotograferen. Eronder is er een mooie tekst te lezen:

 

Let op de vogels in de lucht; 
kijk naar de lelies in het veld. 
Maakt u dus niet bezorgd over de dag van morgen, 
want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.

 

 

Kwetterend volkje.Boom door dak.

 

           Wie Beernem zegt, zegt kanaal Gent-Brugge. Een paar pedaaltrappen verder bereik ik dit kanaal. Via een knappe, fonkelnieuwe fiets- en voetgangersbrug bereik ik de overzijde. En daar naar rechts richting Brugge. De oostenwind maakt fietsen langs het kanaal dubbel plezierig. En dat komt goed uit want het is 11km tot Brugge. Een autovrij jaagpad, hier en daar duwen wortels van de bomen het wegdek wat omhoog.

 

Nieuwe fietsbrug.11km tot Brugge.Nieuwe fietsbrug.

 

           De keersluis zorgt ervoor dat de Bruggelingen geen natte voeten krijgen in perioden van overvloedige watertoevoer. Een duwvaartuig is dwars komen te liggen op het kanaal! De schipper moet al zijn kunde aanwenden om het gevaarte weer in de goeie richting te krijgen! Gelukkig waren er geen andere vaartuigen in de buurt. 
De imposante bunkers die regelmatig opduiken zijn getransformeerd tot vleermuizenkolonies. De toegangen zijn op een gat na dichtgemetst. Een wijde bocht naar rechts, Moerkerke komt in zicht; bezienswaardigheid bij de brug is een monument voor de vrede vervaardigd uit onderdelen van een tank.

 

Droge voeten voor Brugge.Duwvaart in de problemen.Wijde bocht.

 

           Even opletten om de drukke baan over te steken en terug verder. Geholpen door de felle oostenwind gaat het lekker vlot. Voor ik het goed en wel weet kom ik aan bij Moerbrugge. Niet bepaald een veilige plaats hier om over te steken maar er is geen alternatief. Vanuit beide richtingen is hier continu autoverkeer. Het fameuze minpuntje dat steeds weer terugkomt? Hier moet je de andere oever nemen. De bordjes van het fietsnetwerk zijn daarbij je gids. 

Het is nog altijd prettig fietsen langs dit kanaal. Nieuwbouw bel-etage woningen bieden de bewoners een schitterend zicht op het kanaal aan. Mooi plekje om te wonen alleszins. De drukke ring onderdoor, adieu kanaal. Je hebt het verkeerd voor als je denkt dat het uit is met de fietspret, integendeel wat nu volgt mag er ook zijn hoor. Via de vesten gaat de route verder. Opletten thv de Gentpoort, je kruist het autoverkeer dat de binnenstad inrijdt. De windmolens hoog op de wallen zijn een lust voor het oog. Elke molen is van een ander type? Kun je ze thuiswijzen? Thv de Coupure dat je via een hele bijzondere brug bent overgestoken even de vesten verlaten en naar links.

 

Coupure.

 

           Een mooi beeldje om te bekijken ongeveer honderd meter verder is het "Dansende Marieke". Het stelt Brels zwierig dansende "Marieke" voor. En omdat Brel een fervent zeiler was is het uitzicht op de jachthaven mooi meegenomen.

 

Dansend Marieke.

 

           In de Brugse binnenstad is ook zeer veel werk van Jef Claerhout te bewonderen (wandelparcours); maar we beperken ons hier tot de fietsroute. Terug langs de vesten, thv de Kruispoort uit je doppen kijken vanwege het autoverkeer dat Brugge binnenrijdt. Vanaf de Dampoort mag je terug tussen het overige verkeer laveren maar niet voor lang. Het Brugse havengebied wacht je op; De doortocht valt reuze mee, je rijdt immers op een afgescheiden fietspad. Uitkijken want in- en uitritten van bedrijven kruisen je pad. 
Ik dwars een afgedankte spoorlijn. Wordt dit ooit een fietspad?

 

Zal dit ooit nog varen?Fietspad in wording?Tuinmeubilair.Havengebied.

 

           Wanneer je het kanaal Brugge-Zeebrugge bereikt (Boudewijnkanaal) en knooppunt 24 is bereikt sta je voor de hartverscheurende keuze! Of naar links naar richting knooppunt 27. Dit om Lissewege en ter Doest te vereren met een bezoek. Hier is zeer veel werk van onze kunstenaar te bekijken. En nadien via dezelfde weg terug; reken op 10km. Of gewoon rechtdoor richting Dudzele en knooppunt 12. Al wat ik kan zeggen is dat Lissewege meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

 

Naar lissewege.Kapel nabij ter Doest.

 

           Geen kunstwerken van Jef te bespeuren te Dudzele. Wel is er knap uitgevoerd smeedwerk te bewonderen aan het tuinhek van een huis. Ik laat het dorp achter me en zet koers naar Damme. Schitterende wegen, de bomen geven door hun scheve groei de heersende windrichting weer. Zijn die soms geen kunstwerken van de natuur? Geen akkerbouw hier, al weilanden wat de klok slaat.

 

Mooi smeedwerk.Mooi smeedwerk.Vanwaar waait de wind?

 

           De Damse vaart oversteken en rechtsaf; op naar het volgende kunstwerk! De torens van Brugge zijn goed te zien. 
Lamme Goedzak is de raderboot die heen- en weer vaart tussen Brugge en Damme. En is die molen van Damme niet fotogeniek?

 

Damse vaart.Fotogenieke molen.

 

           Uilenspiegel houdt twee roestvrij stalen spiegels voor. De figuren die hij hekelt zijn: politiekers (wijze uilen), de clerus als gieren voorgesteld en het voetvolk als kikkers. Een verhaal over een Belleman gaf de kunstenaar inspiratie tot de creatie van de ezel met bel.

 

Damse vaart Zuid.Damse vaart Zuid.

 

           Terug keren naar de kanaalbrug en rechtsaf om Damme in te rijden. Hier heerst gans het jaar door een gezellige (fietsers)drukte. Ik zet koers naar de Haringmarkt om er het Verbroederingsmonument te bezoeken. Dokkerend op de Damse kasseien en thv huisnummer 32 linksaf, dan rechtsaf en de Haringmarkt lacht je toe. wat een mooi plekje! Een oase van rust, toeristendrukte is hier ver te zoeken; wat de Jef hier heeft gecreëerd is werkelijk het einde. De hond verwijst naar het wapenschild van Damme. De figuur stelt de H.Victor voor, patroon van Damme/Oldenburg in Duitsland.

 

H.Victor, patroon van Damme/Oldenburg in Duitsland.Verbroederingsmonument .wapenschild van Damme.Haringmarkt.

 

           Terug in omgekeerde zin en aan de hoofdstraat linksaf. Al hobbelend op de kasseien verlaat je Damme. Wat verder bij knooppunt 61 verlaat je het fietsroutenetwerk. Geen paniek navigatie is poepsimpel want je moet steeds rechtsdoor. Zo bereik je het paard van Viven. Knap technisch hoogstandje om alle stukjes van het levensgrote stalen ros (en dit mag je letterlijk nemen) aan elkaar gelast te krijgen. De viervoeter staat rechtsreeks in het gras, verwijst zo naar het landelijke karakter van Vivenkapelle.

 

op naar Vivenkapelle.Stalen ros (letterlijk).

 

           Je blijft dezelfde baan volgen, geen routebordjes te bespeuren, het netwerk is voorlopig adieu gezegd. Op het kruispunt stationsstraat/veldstraat moet je rechtsaf. Deze plaats vinden is niet zo moeilijk, want hier is immers het volgende kunstwerk te zien. 

Verbroederingsmonument Seyssel is en lust voor het oog en een prima rustplaats. Het dateert van 1974 en 5 beelden op hoge sokkels stellen de verbroedering met het Franse Seyssel voor. Het Verenigd dat toen slechts uit 5 leden bestond zie je afgebeeld op eens stier. Uilenspiegel met één schoen en gek gezicht staat voor Sijsele/Damme. een derde beeld leert en Fransman frieten eten en een Vlaming wijn drinken. Voor zover dit laatste nodig is! 30 jaar bevrijding vieren (toen!). het teken van de overwinning werd vervaardigd uit een echte obus.

 

Elkaar leren frieten eten en wijn drinken.Verbroederingsmonument...met Franse Seyssel.1974: 5 lidstaten van Europa.

 

           De Veldstraat wordt Antwerpse heerweg en een charmant fietsweggetje.

 

Antwerpse heerweg.langs de Antwerpse heerweg.

 

           Steeds rechtdoor, moeilijk is het niet. Je komt bij de abdij van Male. Imposant tot en met. Helaas voor mij is wat onze Jef hier heeft gerealiseerd niet meer te bekijken! De gerestaureerde grafsteen van kluizenaar Everelmus is veilig en wel opgeborgen in het klooster. Vorige zomer is het tijdelijk tentoongesteld geweest bij de ingang van het gebouw. Ik was volop aan het zoeken toen een vriendelijke zuster me vertelde dat het niet meer te bewonderen viel! Male is een vrouwenklooster.

 

oude grenspaal.abdij van Maele.abdij van Maele.

 

           De fietsroutenetwerkbordjes zijn er weer! Die doen je de drukke N9 oversteken en wat nadien volgt is een lust voor het oog. Een kasseidreef door het bos van Ryckevelde doet me eerder aan het bos van Wallers uit Parijs-Roubaix denken! Ik heb een hekel aan kasseien, maar het is zonder meer een prachtige dreef.

 

bos van Wallers?echte kasseien.dokkerend op de kasseien.

 

           En houdt maar niet op, linksaf de oude spoorweg Brugge-Maldegem, ook wel abdijenroute genoemd inslaan. Een van de groene assen van West-Vlaanderen. Van kasteel Ryckevelde vang je niet meer dan een glimp op. De omgeving waar je hier doorrijdt is gewoon prachtig. Een poosje later krijg je een beetje klimwerk voorgeschoteld. Kasseien brengen je over Oedelemberg, de straat heet hier heel toepasselijk Bergstaat!

 

spoorlijn Brugge-Maldegemkapel.Oedelemberg.

 

           Je rijdt Oedelem binnen zoals je het in het begin van deze tocht hebt verlaten: via onverharde veldwegen!