Splinternieuwe overzetboot Nieuwpoort en Oostende.

  Om met droge voeten de IJzermonding te Nieuwpoort te kunnen oversteken werd onlangs door de Vlaamse overheid een gloednieuwe overzetboot "De Nieuwe Visie" in gebruik genomen. Daar was al een hele tijd sprake van maar nu is hij er daad werkelijk. En nog gratis ook. We gingen een kijkje nemen en koppelden er een korte fietstocht aan. Ook te Oostende werd eenzelfde overzet "Het rode Vierkant" in gebruik genomen. Wat Nieuwpoort betreft: de IJzer de enige rivier van ons land die in zee uitmondt verdiende dit toch wel?

          V In de omgeving van de alom gekende Ganzepoot en Albert I Monument vind je zeker een plaatsje voor je wagen. Openbaar vervoer kan ook: bus en tramhalte Nieuwpoort Stad is vlakbij. Fietshuur is eveneens hier te vinden. De doortocht van de N34 te Nieuwpoort Stad werd een paar jaar geleden volledig vernieuwd en het resultaat mag er zijn. Een aangename omgeving waar je graag wat blijft hangen, al was het maar om de fonteinen gade te slaan. Die spuiten uit de grond en de kids lopen en fietsen er maar al te graag door. Welgekomen verkoeling op hete dagen!

 

 

           Je passeert de vismijn en de bijhorende vissersschepen. De IJzer kreeg enkele jaren geleden een gloednieuwe promenade. Hierbij zijn voetgangers en fietsers gescheiden door een smalle groenstrook. Deze promenade brengt je naar Nieuwpoort Bad. Onderweg hoef je niet te vervelen regelmatig is er iets te zien dat de moeite waard is om even halt te houden. Hier tref je de eerste (of laatste) der negen rustplaatsen die op regelmatige afstanden langs de IJzer werden geplaatst aan. Poolreiziger Dixie Dancecour kreeg een mooi monument. Een uitkijkpost dat wel iets weg heeft van een Chinees paviljoen biedt de bezoeker een knap uitzicht op het aan de overkant gelegen natuurgebied "IJzermonding". Nadat je de steiger bent gepasseerd waar de politieboot zijn vaste stek heeft ben je er.

 

 

           De gemotoriseerde jol van weleer heeft plaats moeten maken voor een flink uit de kluiten gewassen overzetboot "De Nieuwe Visie". De jol voorheen kon geen fietsen, kinderwagens meenemen om van rolstoelen nog maar te zwijgen! Het karakterestieke "kotje" van de schipper staat er wat verweesd bij.

 

 

           De frisse kleuren waarin het schip is getooid zijn het werk van Roger Raveel. Wanneer we de nieuwe steiger betreden komen we tot de vaststelling dat hier kosten noch moeite werden gespaard om de recreant en bezoeker van dienst te zijn.

 

 

           Rolstoelen, kinderwagens, oma met haar looprek, wel elk vind hier zijn plaatsje. Het is voor de schipper geen sinecure om de havengeul over te steken. Hier is op zomerse dagen nogal druk verkeer. Zeiljachten, vissersschepen, wavekarts, zeilschool van BLOSO het passeert hier allemaal. Er zijn drie jachtclubs die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa. Daartussen baant de schipper zich een weg naar de overkant. Het is vloed, het waait flink en er staat wat deining; maar de bemanning meert het "De Nieuwe Visie" voortreffelijk af aan de steiger.

 

 

           Terug vaste grond onder de fietswielen! Om de pier te bezoeken neem je links; alsook om de rood witte vuurtoren van dichtbij te bekijken. Bezoek is niet mogelijk helaas. Spijtig want dit zou een flinke meerwaarde betekenen. Knooppunten zijn hier op de rechteroever (voorlopig) nog niet te zien. We nemen de betonbaan (in niet al te beste staat) die recht op de basis van de luchtdoelartillerie Regiment 14A Lombardsijde afstevent. Rechts bevindt zich het natuurgebied "IJzermonding". Vogelkijkhut, vogelkijkwanden, tonen aan dat hier nogal wat van onze gevederde vrienden te spotten zijn. Bij het hek dat toegang tot het gebied verschaft neem je rechts.

 

           Dit is de Lage Duinenstraat wat verder wordt deze Alexisstraat. Blijf deze volgen en sla rechts af net vóór de jachthaven. Dit is de Halve Maanstraat. Wat verder zie je waarom. Voorbij een parkeerplaats is een uitzichtpunt ingericht dat een halve cirkel vormt. Met wat geluk (niet aan onze zijde helaas) kun je hier zeehonden waarnemen. Je volgt de halve cirkel en je blijft langs het water fietsen. Links bevindt zich het gebouw van een der jachtclubs. Op het einde van het dok sla je rechtsaf, nog steeds langs het water rijdend. Honderden masten van evenveel jachten priemen de lucht in, een woud van masten! 

Op het einde van het immense dok "Portus Novus" genaamd ga je rechtdoor. Dit is de Redanstraat. Volg het rode fietspad en je komt uit op de kustbaan en de tramlijn. Niet oversteken, maar rechtsaf nemen. En vanaf hier wijzen knooppunten je terug de weg! Van op de Hoge Brug heb je een mooi zicht op de havengeul, vismijn en dito schepen en aan je linkerkant de Ganzepoot.

 

 

           Via een houten passerelle onder de brug waar je zonet bent over gefietst bereik je de overkant van de drukke kustbaan. De weg rond de Ganzepoot is druk. Thv de IJzer neem je rechts. Via de linkeroever volg je nu een mooi fietspad. De waterplas links is het Spaarbekken waar je kunt leren zeilen en surfen. Het pad slingert zich een weg langs de IJzer. Je komt bij de Uniebrug en steek de IJzer over. Hier kun je evt je dorst lessen in het gelijknamige café-restaurant. Monumenten herinneren aan de strijd die het Belgisch leger hier leverde in de begindagen van Eerste Wereldoorlog. 

Langs de rechteroever zetten we de tocht verder. Bij een rustplaats met zitbank leren infoborden je alles over het beheer van de oevers en de natuurvriendelijke inrichting ervan. Bij Schoorbakkebrug steek je andermaal de IJzer over. Nog dorst, wel ook hier is er mogelijkheid om deze te lessen. Een bochtige, rustige weg brengt je naar de Frontzate. Deze voormalige lijn 74 is nu fietspad. WO1 is hier nog duidelijk aanwezig: regelmatig kom je bunkers ed tegen langs dit kaarsrechte pad. Deze bunkers en schuilplaatsen werden enkele jaren geleden opgekuist en geconsolideerd. Dit is geen restauratie, maar behoeden voor verder verval. Nieuwpoort komt met rasse schreden dichterbij. Hier eindigt deze toch wel interessante fietstocht.

 

 

           Hier nog wat foto's van Oostende. Merk op dat er hier twee schepen beschikbaar zijn; "Het Rode Vierkant" en de Roger Raveel".

 

 

           Zo is de Oosteroever gemakkelijk te bereiken en kun je hier een op deze website verschenen fietstocht starten:Oosteroeverrroute