Oostende Stadshoeveroute

  Hier wordt getoond dat Oostende meer is dan zon, zee en strand. De Oostendse boerderijen leggen een grote verscheidenheid aan de dag. Gaande van akkerbouw, varkensteelt, runderen en melkvee en zelfs herten tot hoeveproducten en hoevetoerisme. Deze vernieuwde route is 30km lang en volledig bewegwijzerd.

          A ls startplaats werd geopteerd voor het Duinenkerkje. De site werd onlangs opgeknapt en op het kerkhof kun je het graf van James Ensor gaan bezoeken. Via de Duinenweg waar de hoge duinenrij rechts van je beschutting biedt tegen de alom tegenwoordige wind zetten we de tocht op gang. Algauw bereiken we Provinciaal Domein Walraversijde. Dit bestaat uit drie delen: Atlantikwall, vissersdorp Walraversijde en memoriaal Prins Karel. Trek er maar een ganse dag voor uit! 
De bijhorende randparking is prima startplaats voor fietsrektoeristen. Wie geen fiets heeft: in juli en augustus kun je hier gratis eentje ontlenen.

 
't PannehuisjeDuinenkerkjeDuinenweg
 

           Elke tocht is een minpuntje rijk en dit kondigt zich nu aan. 
Via een rotonde steken we de drukke Nieuwpoortsteenweg over. De gekende winkelketens rijden we voorbij en we bereiken de Kalkaerstraat. Recentelijk werd een fietspad aangelegd, maar na een paar honderd meter houdt het op. Je fietst nu gewoon tussen het andere verkeer, niet voor lang gelukkig. Ter hoogte van het Fleriskot kun je even halt houden. Let op de rosmolen, midden op het erf. Deze mooie hoeve omgeven door walgracht wordt niet vermeld in de brochure omdat deze zich op grondgebied Middelkerke bevindt. De naam verwijst naar de legende van Flerus de stalknecht. In de 16e eeuw verliefd op de vrouw van de boer. Helaas voor hem was het niet wederzijds… Na te zijn afgewezen en verbannen te zijn sprak hij nog in de gauwte een vloek uit over deze hoeve. Geen enkele bewoner zou het hier langer dan negen jaar uithouden. Ik ben niet gaan vragen hoe lang de huidige bewoners het hier al uithouden.

 
Het minpuntjeFleriskot
 

           Op een driesprong kiezen we voor linksaf en dan de eerste straat links. Terug in de rust brengen stille betonwegen je kriskras langs de luchthaven. Wel opletten want het wegdek vertoont regelmatig flinke scheuren. Dat het tijdens het fietsen van deze tocht volop bietenseizoen is merken we aan een imposnte hoop suikerbieten. Onze toekomstige suikerklontjes!

 
SuikerklontjesLuchthaven Oostende.Luchthaven Oostende
 

           Wat verder treffen we het Hof Ten Hullenhove aan. Hier kun je overnachten. Leuk met kinderen is dat je mag meehelpen op de boerderij. De Noordhoeve wat verderop dankt zijn naam aan het feit dat deze hoeve op de noordgrens ligt van Leffinge.
Ter ere van...Zegt het zelfVliegtuig op het erf?Luchthaven Oostende.
 

           Recente heraanleg zorgt ervoor dat de zeer drukke Torhoutsesteenweg veilig kan worden overgestoken. De hoge Schorredijk brengt ons naar Stene Dorp. De hoeve erlangs is niet meer in bedrijf. Op het einde van deze Schorredijk treffen we een zeer efficiënte wijze aan om sluikverkeer tegen te gaan. In het dorp is alvast mogelijkheid genoeg om even een terrasje te doen. Ter hoogte van hoeve Theebus, zo genoemd naar de bijzondere vorm van het hoofdgebouw nemen we rechts de kaarsrechte Schorrestraat. De rust en de eindeloze vergezichten van de polders komen ons tegemoet.

 
Niet meer in bedrijf.Anti sluikverkeer.
 

           Wat verder wijzen de bordjes je naar de Groene 62. De voormalige spoorlijn Oostende Torhout werd omgevormd tot fietspad. En dit deel ervan is wel bijzonder fraai.

 
Groene 62.Groene 62.Rustplaats.
 

           Vanop een hoog talud krijgen we een mooi zicht op de skyline van Oostende. Wat we ook krijgen te zien zijn de talloze kreken. Deze zijn een restant van het Beleg van Oostende toen de belegerden de duinen ten oosten van de stad doorstaken. Zeewater kon ongehinderd het achterland binnenstromen en de belegeraars, de Spanjaarden op veilige afstand houden. Iets verder is een rust en informatiepunt ingericht.

 
De kreken.Rust en infoplaats.Rust en infoplaats.
 

           Een nieuwe brug leidt over de Gistelsesteenweg en bij de volgende brug mogen we de afrit nemen. De Grindweg waar een fietspad ver is te zoeken leidt naar Hoeve Klokhof van 1816. Zonder klok helaas want die werd tijdens WOI door de Duitsers omgesmolten tot munitie. Te Zandvoorde leiden de bordjes naar een vogelkijkhut, vanwaar je een weergaloos zicht hebt op de Keignaertkreek. Dit is de grootste van alle kreken hier in de omgeving. In de Kapittelstraat die we nadien nemen krijgen we nog eens een mooi zicht op deze kreek.

 
Klokhof, zonder klok.Zwanen en Zandvoorde gaan goed samen.De Keignaertkreek.
 

           Het dubbelvaks fietspad langs de Gistelsesteenweg is plezierig om te rijden. De melkproducten van hoeve Nieuwenhove worden nog aan huis geleverd. Hier heeft men nog als weleer een melkronde! Op de hoeve kun je echter ook de producten verkrijgen. Even opletten bij het oversteken om de Kaashoeve te bezoeken. De naam zegt het al: hier weten ze alles van kaas maken. En meer zelfs: je kunt ter plaatse op het erf smullen van een kaasassortiment. De soorten die worden voorgeschoteld zul je dan ook in geen enkele winkel aantreffen.

 
Kaashoeve.Uitgelezen assortiment.Vriendelijke bediening.
 

           Na de kaas, kun je bij edelhertenkwekerij Hertenfinesse in de bijhorende slagerij hertenvlees aanschaffen. Dan wijzen de bordjes de weg naar de Polderdijk. Deze bochtige dijk biedt een mooi zicht op de Zoute Kreek. De Blauwe Sluyze, het witgekalkt hoevetje dateert van de 18e eeuw. Dankt zijn naam aan de sluis met dezelfde naam die als taak had om de waterhuishouding hier in de streek te regelen.

 
Nog meer fietsers!Blauwe Sluyze.Blauwe Sluyze.
 

           Een eindje verder, langs de hobbelige Steense Dijk, passeer je een soort verticaal geplaatste kanonloop. Het gaat hier om een geodetisch station, gebouwd in 1850. Het diende om topografische opmetingen te verrichten. Rechtover het geodetisch station treffen we hoeve Meeuwenhof aan. De oudste delen dateren uit 1711. De rij knotwilgen ontnemen wel het zicht, maar maken er een mooi geheel van.

 
Hobbelige, maar mooie dijk.Geodetisch station en Meeuwenhof.Stroom.
 

           Op het einde van de Steensedijk rijden we rechtdoor het fietspad dat naar het sportpark Schorre leidt in.Kinderboerderij De Lange Schuur nodigt alvast uit tot een bezoekje. Terwijl de kinderen zich naar hartelust kunnen vermaken genieten we vaneen natje en droogje. Aan het educatieve luik werd ook gedacht. Ten behoeve van lagere scholen kunnen hier sessies worden georganiseerd. Hier werd onder impuls van de stad een biopluktuin ingericht. Je betaalt op voorhand een bijdrage. Boer en consument varen er wel bij. De boer kweekt en de coöperanten kunnen eventueel komen helpen. Nog een stopplaats waar we nogal tijd in doorbrengen, goed dat deze route “slechts” 30 km lang is!

 
 De Lange Schuur. De Lange Schuur.
 

           Langs volkstuintjes en hondenweide komen we voor de tweede keer in Stene Dorp.

 
Stene Dorp.Stene Dorp.
 

           We steken de Torhoutsesteenweg over en een prima fietspad voert ons langs de Duinkerkseweg verder. Rechts zien we de achterzijde van hoeve Hoge Barriere. Links merken we niet alleen de luchthaven maar ook hoevehotel Het Kruishof op. Er net naast is hoeve Paalsteen, genoemd naar de grenspaal van de gemeenten Mariakerke, Stene en Oostende. Leffinge is ondertussen gefusioneerd met Middelkerke en de andere twee met Oostende. Hier geen hotel, op de Paalsteenhoeve wordt aan akkerbouw gedaan. Net voor het depot van Wegeniswerken slaan we rechtsaf het straatje in. We steken de Nieuwpoortsesteenweg over en een splinternieuw fietspad leidt ons naar het startplaats Duinenkerkje. Let net voor het kerkje op het dwars op de straat gebouwde vissershuisje ‘t Pannehuisje, thans beschermd.