Het beleg van Oostende

Deze route is in feite rijkelijk laat gereden...2004 was het jaar waarin Het Beleg van Oostende werd herdacht. Tijdens het bekijken van mijn talrijke routekaarten kwam deze opeens te voorschijn en zodus...

Ik startte aan "De Drie Gapers". Zo genoemd door de Oostendenaars gaat het hier om een monument dat hulde wil brengen aan Leopold II. Het monument bestaat uit drie bogen waar bovenaan een standbeeld van Leopold II prijkt. 
De route gaat via de Koninginnelaan richting Maria Hendrikapark. De randparking (waar je gratis fiets kunt ontlenen) is in feite de "echte" start van deze route. Het Maria Hendrikapark is onlangs heraangelegd en het moet gezegd: het resultaat mag er zijn. Het is er aangenaam fietsen.

 
Leopold II.Fietspad.Zicht op Oostende.
 

          Nadien moet je de autosnelweg over en kom je in totale rust terecht.

          Je rijdt nu Zandvoorde binnen. Hier kun je de Keignaertkreek bewonderen, een erfenis van Het Beleg.

          Aan het Passendaele-kanaal rechtsaf, we rijden richting Snaaskerke. Via de fietsbrug van de Groene 62 rijden we het dorp binnen. Snaaskerke heeft zijn naam te danken aan Snelgar, iemand die in het jaar 1000 de mooie hoeve rechtover de kerk bewoonde. De oudste delen zijn de walheuvel waarop de boerderij is gebouwd en de slotgracht maar daar is enkel nog de noordzijde van overgebleven.

 
Nabij Oostende.Keignaertkreek.De kreken.
 

          Nadien steek je het kanaal opnieuw over. Vanop de ietwat verhoogde berm van de '62 heb je mooie vergezichten op het beschermde landschap. Let ook eens op Oostende in de verte.

          Dit gebied met de Gouwelozekreek, Keignaertkreek en St-Katharinakreek is 630 ha groot en sinds 1985 beschermd landschap. Bij het verlaten van de spoorberm kun je in de "Kaashoeve" kazen van eigen makelij kopen of ter plekke een kaasplankje smullen.

          Na de Polderdijk te hebben opgereden is net voor een scherpe rechterbocht een eigenaardig bouwwerk te zien….Een soort kanonloop vertikaal op een gemetste sokkel geplaatst. Het gaat hier om een zgn. "Geodetische Paal" . Dit is een deel van een oud geodetetisch net van waaruit met driehoeksmeting topografische opmetingen werden gedaan. Het opschrift "Station Geodetique 1850" verwijst ernaar. Wat verder passeer je de kinderboerderij "De Lange Schuur". Stad Oostende kocht deze hoeve aan om de kinderen wegwijs te maken in het leven op een boerderij.
De paal.Snaaskerke.Uiterst effectief.
 

           Het ietwat scheve kertorentje van Stene Dorp komt in zicht. Het St Annakerkje (beschermd) dateert van rond de 13e eeuw. Bewonder bij het verlaten van Stene Dorp een uiterst efficiënte wijze om een weg autovrij te maken...

          Kriskras door de polders fietsen we terug naar het kanaal, draaien rechtsaf en zo bereiken we Leffinge. Dit dorp (met flink uit de kluiten gewassen kerk!) dateert van de vroege Middeleeuwen. Niet meer dan een cirkelvormig woonplatform, met de weiden erachter als taartpunten gesitueerd. In de 10e eeuw werd de eerste kerk opgetrokken.

           De route draait nu naar de kust. Let (aan je linkerzijde) ook eens op hoeve "Fleriskot". Deze verwijst naar de legende van Flerus de stalknecht. In de 16e eeuw verliefd op de vrouw van de boer. Helaas voor hem was het biet wederzijds…Na te zijn afgewezen en verbannen te zijn sprak hij nog in de gauwte een vloek uit over deze hoeve. Geen enkele bewoner zou het hier langer dan negen jaar uithouden. Ik ben niet gaan vragen hoe lang de huidige bewoners het hier al uithouden.

 
Hoeve Fleriskot.Duinekerkje.Duinenweg.Snelgar.
 

          Na alle rust die je tot nu hebt gehad komt de drukte van het winkelcentrum wel erg hard aan.. Je hebt nu het Provinciaal Domein Walraversijde bereikt.Deze plaats heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Ik verwijs graag naar het provinciaal museum "Walraversijde". Daar verneem je werkelijk alles wat zich hier heeft afgespeeld. . Het provinciaal domein voormalige woonplaats van prins Karel is sinds 1988 opengesteld voor het publiek en omvat drie delen het het vissersdorp Walraversijde, de Atlantikwall en het memoriaal Prins Karel. Het gedeelte Atlantikwall bevat een uniek geheel van gerestaureerde en ingerichte bunkers, loopgraven uit beide wereldoorlogen. Hier trek je best eens een dagje voor uit.

          Door de Duinenweg steeds rechtdoor en plots sta je het voor het Duinenkerkje. Mooi plekje om even af te stappen en op het kerkhofje het graf van J.Ensor te bekijken. Na evt bezoek naar de Zeedijk, maar niet zonder eerst een steile met kaseien bezaaide helling te hebben getrotseerd.Nu nog de kustbaan en tramsporen dwarsen en je bent op de Zeedijk. Wat laveren tussen de wandelaars, "billekarren" en je bent terug bij de Drie Gapers waar je deze boeiende tocht startte.