Wenkende wieken in Frans-Vlaanderen. Lus1

   In de streek net over de grens met West-Vlaanderen is het heerlijk om te fietsen. Tot voor kort moest je zelf maar zien een tocht te maken. Maar de Fransen zijn wakker geschoten en hebben een aantal bewegwijzerde tochten uitgezet. Waaronder twee lussen die starten te Steenvoorde en die je meeneemt langs een aantal windmolens van Frans-Vlaanderen.

          L es Moulins de Flandre n°1 van 25km neemt je mee langs vier opmerkelijke windmolens. L'Office du Tourisme te Steenvoorde is startplaats voor beide tochten. Het begint niet zo best. Volg de drukke D948 richting Cassel. Eens buiten Steenvoorde zie je de Drevenmeulen wenken. Deze voormalige oliewringer dateert uit 1774 en stond oorspronkelijk te Somain. In 1901 werd hij naar hier gebracht.

 
Twee tochten.De eerste.Drevenmeulen.
 

           Na je bezoek keer je op je stappen terug en bij een kruisbeeld sla je de straat "Chemin de Christ" in. Deze smalle bochtige weg brengt je naar Terdeghem met de Roome molen uit 1645 en bijhorend cafeetje. Op deze doodgewone werkdag gesloten, maar 's weekends kun je er terecht. Let eens op de "hallekerque".

 
Hier de drukke weg verlaten.De Roome molen uit 1645.Hallekerque van Terdeghem.
 

           Even buiten Terdegehem kun je vergapen aan een kasteelboerderij in deerniswekkende staat. Vooral een groot gat op de hoek van zij- en voorgevel trekt de aandacht. Tekst en uitleg ter plaatse op infobord.

 
Tekst en uitleg.Kasteelboerderij.
 

           Net voor een routebordje je naar rechts doet afslaan, kom je langs een mooi onderhouden kapel. De haag errond is netjes gesnoeid, het gras gemaaid. Deze kapel werd gebouwd ter nagedachtenis van de op 1 juli 1918 gesneuvelde soldaat Beun Etienne.

 
Netjes onderhouden.Ter negdachtenis.
 

           Nieuwsgierig als we zijn, gingen we op zoek naar informatie over Etienne. 

Etienne Beun werd geboren te ste.Marie-Capelle op 06.09.1888 als zoon van Charles Henri Désiré BEUN en Reine Catherine DEHEELE. Hij was gehuwd met COUTEELE Aimée Madeleine Maria, vandaar de dubbele familienaam op de herdenkingsplaat. Via Geneanet ook een foto van Etienne gevonden.

 
Beun Etienne.
 

           Hij diende bij de 3° compagnie van het 33° Regiment Infanterie. Het stond in de periode 1911-1912 onder leiding van de latere veldmaarschalk Pétain (toen nog kolonel) en ook de latere president Charles de Gaulle heeft in dat regiment gediend (1914-1916). 
Op het herdenkingsmonument aan de kerk van ste.Marie-Capelle staat hij ook vermeld.

 
                              herdenkingsmonument te Ste marie Capelle.

 

           
Achter de kerk bevindt zich deze zerk van de familie Beun-Deheele. Helemaal onderaan, bijna onleesbaar, staat hij vermeld. De familie Beun is Etienne zeker niet vergeten!

 
Familie Beun.Stevig gebouwde kerk.
 

           Foto's en tekst werden mij door poppy. het Eerste Wereldoorlog Forum poppy.ter beschikking gesteld, waarvoor mijn dank! 

Te Ste Marie Cappel steekt men de Vlaamse roots niet onder stoelen of banken!

 
Vlaamse roots.
 

           Wat een rust en stilte hier. Geen verkeer te bespeuren op deze smalle weg. Of het zou een landbouwvoertuig zijn. Daarna mag je beginnen klimmen om het 176m hoog gelegen Cassel te bereiken. 
Om de haverklap kom je kapelletjes tegen in alle soorten en maten. Hier is men alleszins zeker van een plaats in de hemel! Op weg naar Cassel zijn wel een paar bijzondere te zien. 
Enkele kaarsen in een zwartgeblakerde nis. Hoeveel kaarsen zouden hier al niet zijn gebrand?

 
Cassel in zicht.Zwartgeblakerd.Flinke kapel.
 

           Aanvankelijk gaat het nog. Maar eens je rechtsaf moet op een weg met losse verharding mag je versnellingen aanspreken die je waarschijnlijk nog nooit nodig hebt gehad. Je komt langs de zoveelste kapel. Hier kun je goed zien hoe steil het klimt. Of staat de kapel scheef?
Schuin?.Porte d'Aire.
 

           Bij de mooie Porte d'Aire gaat het zelfs 45° omhoog! Stap af, draai je om en geniet van een landschap dat te mooi is om waar te zijn. Het smalle straatje wordt nog steiler en komt uit op de Grand Place. 
Er zijn verschillende eetgelegenheden op de markt maar wat mij betreft is café "Aux Trois Moulins" een leuke plaats. Wat ook leuk is meegenomen is dat de waard Vlaams kent. Hij spreekt een dialect dat je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Hier is de Toerisme dienst gevestigd, aksook "Cassel Horizons" bezoekerscentrum van de streek. Op het terras achteraan krijg je een panorama voorgeschoteld, dat je nooit meer vergeet!

 
Cassel.Stopplaats.Gezelligheid.
 

           Maar het klimmen is nog niet gedaan. Het routekaartje geeft het hoogteprofiel weer. En dat liegt er niet om! 
Linksaf op de hobbelige kasseien naar het "dak" van Cassel. Een mooi park met een standbeeld van Marechal Foch gezeten op zijn paard. Zijn hoofdkwartier was hier gevestigd tijdens WO1. 
Een zuil toont de data van de (belangrijkste) veldslagen die hier ooit woedden. Veldslagen van lang geleden, maar die grote gevolgen hadden voor de toekomst van de streek. Let op de slag bij Cassel van 1677 waarna de ganse streek hier definitief bij Frankrijk werd ingelijfd.
Foch op zijn paard.Panorama.
 

           Ooit sierden 21 windmolens de top van Mont Cassel. Tegenwoordig moet je het met één exemplaar stellen. De"Casteelmeulen" is te bezoeken en je krijgt op het eind van je bezoek een zakje meel mee. 
De heirwegen, zeven in totaal zwermen als kaarsrechte zwarte strepen uit in alle richtingen. Een oriëntatietafel wijst de plaatsen in de omgeving aan. Een ster met Cassel als middelpunt.
De laatste.
 

           Cassel verlaten is ook geen pretje. Dalen ja dat wel. Maar het is kiezen tussen hobbelige kasseien of een armtierige asfaltstrook, het voetpad in feite. Wanneer je even later de D916 oversteekt volgt er een mooie maar drukke tweevaksweg langs de flank van de Recoletteberg. Dan ga je links en terug in de rust en stilte. De bouwvallige kapel waar je even verder rechtsaf gaat is "ter ere" van Zannekin. Nog altijd dalend maar deze keer op een onberispelijke asfaltweg. Zo bereik je Ryveld.

 
Kasseien of armzalig asfalt?Ter ere van Zannekin.Hier veel beter!
 

           Wanneer je scherp rechts afslaat ligt Steenvoorde recht voor je. Hier wacht de vierde molen je op. De Noordmeulen uit 1576. De restauratie duurde van 1978 tot 1984. Thans verkeerd hij in onberispelijke staat. Je passeert een zuivelfabriek, daarna kom je in de gezellige drukte van het centrum terecht.

 
De zoveelsteNoordmeulen
 

           Bij L'Office du Tourisme zit deze niet zo gemakkelijke tocht erop. Op een terrasje laten we de Picon vin blancsmaken en daarna beginnen we volle moed aan de 45 km lange Les Moulins de Flandre n°2.