Frans-Vlaanderen

Toeristentreintje van de Aa vallei

       Deze toeristische trein gaat door de vallei van de rivier de Aa van Arques naar Lumbres en vice versa. U ziet landschappen die u alleen kunt zien als u in dit treintje zit. Tijdens de rit krijgt u uitleg over de verschillende bezienswaardigheden : de botenlift te Arques, la Coupole d 'Helfault (oorlogsmuseum WO II), la Maison du Papier in Esquerdes en het station van Lumbres waar u aankomt en waar het VVV Pays-de-Lumbres is gevestigd. Gratis vervoer van uw fiets.

Klimmen en dalen in de Aa vallei

           Of Les Monts et Vallées is een Franse themaroute van 36 km in Le Pays de Lumbres. Deze verkent de schilderachtigevallei van de Aa. De rivier die ontspringt in de buurt van Bourthes is 80km lang. 29km is gekanaliseerd: vanaf Saint Omer tot Gravelines waar ze in zee uitmondt. Ooit was deze streek Vlaams. Al de namen van dorpen en stadjes zijn verfranste Vlaamse namen.

La Lys

           Deze Franse themaroute verkent de Leiestreek tussen Therouanne en Aire sur la Lys. Twee stadjes met een rijke geschiedenis. Door een overwegend vlakke streek (een paar hellingen uitgezonderd). Doorsneden van kanaaltjes omdat het Leiewater hier moeilijk weg kan. De Leie zelf krijg je praktisch niet te zien.

Op zoek naar de Leiebron

 De Leie kent iedereen wel. Talloze fietsroutes passeren langs haar oevers en kunstenaars weten haar ook wel te waarderen. Getuige zijn de talloze schilderijen die de Leie afbeelden. Als industriële ader heeft ze decennia lang aan velen werk verschaft. Deze rivier is 214km lang en mondt te Gent uit in de Schelde. Ze ontspringt te Lisbourg ( Noord-Frankrijk) op een hoogte van 115m. We gingen ernaar op zoek en kwamen tot de vaststelling dat we in een prachtige fietsstreek hebben vertoefd.

Toeren in La Flandre Maritime

 Toen Frankrijk in de zeventiende eeuw het gebied tussen de Leie en de zee annexeerde, was de moedertaal daar een Vlaams dialect. ZeekantigVlaanderen of Zee-Vlaanderen heette deze streek toen. Je zult steeds weer opmerken dat de Vlaamse dialecten niet ophouden aan de "schreve", de grens tussen West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Bejaarde inwoners van de regio spreken nog een aardig mondje "Vlams", met een sappig accent. Dat zelfde Vlams is nog prominent aanwezig in het straatbeeld. Let maar eens op de talloze Vlaamse familienamen op kerkhoven, de straatnamen.

Zannekin achterna

Wie is of was Zannekin? Nikolaas Zannekin werd waarschijnlijk geboren te Lampernisse, in de loop van de laatste decennia van de 13e eeuw. Werd, naar men zegt, om niet-politieke redenen verbannen en werd hagepoorter van Brugge. Keerde bij de opstand van Kust- Vlaanderen naar zijn geboortestreek terug als 'hooftman' van Veurne-Ambacht en speelde in het verdere verloop van de strijd met zijn Kerelsleger een grote rol. Sneuvelde in de slag bij KasseI (23 augustus 1328) op het slagveld.

La Cressonnère

Midden in het natuurpark " Caps et Marais d'Opale" ligt het Land van Lumbres met de mooie heuvels en het Aa-dal. Deze 37km lange route verkent alleszins een heel mooi stukje ervan. De heuvels moet je er wel voor lief bij nemen. De bezienswaardigheden mogen er zijn en geven een flinke meerwaarde aan deze mooie tocht. Ooit was deze streek Vlaams, tussen haakjes is de oorspronkelijke mooie Vlaamse benaming weergegeven.

Pagina's